dimarts, 17 de març del 2015

Una piulada del twitter de l’ajuntament d’ahir a les onze del matí ens alertava


REFINANÇAMENT DEL DEUTE – PLE EXTRAORDINARI I URGENT – GREUGE COMPARATIU?


Una vegada més un ple extraordinari i urgent, d'un dia per l’altre, per decidir un tema cabdal que condicionarà les finances municipals fins l’any 2025. Entenem que un tema transcendental com aquest, que ens afectarà els propers deu anys no pot ser tractat de manera precipitada i urgent. Malauradament ha set la tònica habitual aquesta legislatura, i a pocs mesos de l’elecció, tenim poques esperances per canviar-ho.

De totes maneres, reclamem un debat públic, amb una explicació clara de les diferents opcions, ja que una decisió com aquesta amb afectació a deu anys presa a corre cuita, convocant ple 24h abans i a pocs mesos de les eleccions, per molt bona que sigui no es pot prendre precipitadament i amb nocturnitat. Si és un tren que ve de Madrid i que hem d’agafar sense temps de pensar on ens porta, alguna cosa deu tenir amagada.

Diumenge la gent votarà una consulta no vinculant que està costant uns diners en promoció, hores... i ningú sabrà que 4 dies abans hem decidit el futur de les finances municipals dels propers 10 anys? Necessitem fer un esforç entre tots per millorar els mecanismes de comunicació, transparència i presa de decisions polítiques transcendentals pel poble. Un municipi legalment pot convocar referèndums vinculants, perquè no ho utilitzem?

El pla d’ajust

Després de la poca informació que hem pogut recopilar, entenem que es proposa de formalitzar un préstec bancari pel deute pendent amb el Fons Estatal derivat dels pagaments fets a proveïdors el maig del 2012. Tot això lligat a un pla d’ajustament de les finances municipals que comportarà segurament el manteniment i l’increment de la ja altíssima pressió fiscal. Sembla que es tracta d’una operació a 10 anys amb dos anys de carència d’amortització de capital i a un interès variable que inicialment podria estar al voltant del 2 %. Si no és així, i s'obre un procés  informatiu, públic, sobre aquest tema, rectificarem la informació en una nova entrada en aquest blog.

El 13 de gener publicàvem la notícia que durant l’any 2015 els préstecs del Fons per al pagament a Proveïdors estarien exempts d’interessos. L’estat compensarà els bancs pels interessos que deixin de cobrar.  El cas de Moià és diferent perquè no té cap operació de préstec formalitzada sinó que va rebre els diners directament del Fons i els retorna amb la retenció que Hisenda fa cada mes del 50 % de la subvenció que es rep de l’estat.

No tenim informació fiable que ens permeti afirmar que el deute de Moià no està exempt d’interessos l’any 2015, si així fos seria un greuge comparatiu molt important, perquè mentre l’estat compensaria els bancs pels interessos que deixen de cobrar estaria penalitzant els ajuntaments que va finançar directament des del Fons. Si fos aquest el cas, caldria protestar amb tota regla per aquesta greu discriminació i injustícia.

Tampoc no tenim clar d’acollir-nos a un període de carència de dos anys perquè durant aquest termini, en no fer amortitzacions, haurem de pagar interessos de la totalitat del capital i, d’altra banda, els vuit anys següents comportaran un esforç molt gran per a els arques municipals (ajustament de serveis al màxim i pujada d’impostos constant i inevitable).


2 comentaris:

  1. Bon dia,
    Des de l'equip de Govern volem manifestar la nostra disconformitat respecte les afirmacions que feu més amunt.
    La urgència del Ple ve motivada pels tempos que ha marcat el Ministeri. En l'enllaç adjunt
    http://www.minhap.gob.es/es-ES/Areas%20Tematicas/Administracion%20Electronica/OVEELL/Paginas/OVEntidadesLocales.aspx
    podreu comprovar que el Ministeri d'Hisenda va publicar aquesta mesura el dia 27 de febrer de 2015 i la data límit per realitzar la sol.licitud per formalitzar el préstec que substituirà el mecanisme de retencions de la PIE i el corresponent Pla d'Ajust, aprovats pel Ple municipal, és el 19 de març de 2015. Així doncs, el Ple Ordinari no entrava dins d'aquests plaços i és per aquest motiu que s'ha hagut de convocar de forma extraordinària i urgent.
    També volem aprofitar per convidar-vos a assistir al Ple d'avui per tal que pugueu resoldre tots aquests dubtes que plantegeu en relació al Pla d'Ajust a aprovar.
    Salutacions.
    Equip de govern
    Montse Ferrer

    ResponElimina
  2. Només un apunt al comentari de l'equip de govern, la nostra demanda és que coses com aquesta es puguin, com a mínim, consultar a la web municipal o en exposició pública i si els terminis ho permeten és pugui consensuar amb els veïns que els interessi el tema quin és la millor proposta per a un pla d'ajust (potser és la que s'ha aprovat, però seria el pla d'ajust de tots i no només els dels polítics organitzats i amb representació). Els veïns que no formen part d'un partit amb representació a l'ajuntament han de poder tenir accés a informació tant transcendental com aquesta, i prendre partir encara que sigui de forma simbòlica.

    ResponElimina